Revista de Economia e Sociologia Rural
https://app.periodikos.com.br/journal/resr/article/doi/10.1590/1806-9479.2023.279254
Revista de Economia e Sociologia Rural
ORIGINAL ARTICLE

Agribusiness 4.0: methodology for choosing robotic milking systems

Agronegócio 4.0: metodologia para escolha de sistemas de ordenha robotizada

Antonio Zanin; Silvana Dalmutt Kruger; Jenifer Ferreira Gonzaga; Rosamaria Cox Moura Leite Padgett; Mauro Lizot

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Abstract

The objective of the article was to select a robotic system for milking and identify its benefits within the Agribusiness 4.0 concept. The study took place on a rural property that implemented robotization in dairy milking in 2021. The selection took place with the help of the Analytic Hierarchy Process (AHP) method, considering three basic criteria and three milking systems. The analysis considers the mechanized milking process (70 animals) with the implementation of robotization (increase in the herd to 107 heads). The results show, among the benefits of robotization, the reduction in demand for manual activities, contributing to the reduction of direct labor and cost reduction, considering that the robot controls consumption and productivity per matrix. In general, the results shows benefits in aspects related to the feeding of dairy cows, control of animal health and welfare, productivity and labor. It is noteworthy that investments made in technology, as recommended by Agribusiness 4.0, contribute to operational improvements (labor demand) and productivity, which can benefit rural producers' satisfaction with dairy farming.

Keywords

milk production, multicriteria methods, robotization, dairy milking, Agribusiness 4.0

Resumo

Resumo: O objetivo do artigo foi selecionar um sistema robótico na ordenha e identificar seus benefícios dentro do conceito do Agronegócio 4.0. O estudo ocorreu em uma propriedade rural que implementou a robotização na ordenha leiteira em 2021. A seleção ocorreu com auxílio do método Analytic Hierarchy Process (AHP), considerando três critérios básicos e três sistemas de ordenha. A análise considera o processo de ordenha mecanizada (70 animais) com a implantação da robotização (aumento do rebanho para 107 cabeças). Os resultados mostram, entre os benefícios da robotização, a redução da demanda por atividades manuais, contribuindo para a redução da mão de obra direta e redução de custos, considerando que o robô controla o consumo e a produtividade por matriz. De uma forma geral, os resultados mostram benefícios em aspectos relacionados com a alimentação das vacas leiteiras, no controlo da saúde e bem-estar animal, na produtividade e com a mão-de-obra. Ressalta-se que os investimentos realizados em tecnologia, conforme preconiza o Agronegócio 4.0, contribuem para melhorias operacionais (demanda de mão de obra) e de produtividade, o que pode beneficiar a satisfação dos produtores rurais com a atividade leiteira.

Palavras-chave

produção de leite, métodos multicritério, robotização, ordenha leiteira, Agronegócio 4.0

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Submetido em:
05/10/2023

Aceito em:
06/08/2024

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