Citrus Research & Technology
https://app.periodikos.com.br/journal/citrusrt/article/doi/10.5935/2236-3122.20130001
Citrus Research & Technology
Article

Citrus culture in Santana do Mundau, Alagoas State, Brazil: history, evolution and opportunities  

Citricultura em Santana do Mundaú, Alagoas, Brasil: histórico, evolução e oportunidades 

José Thales Pantaleão Ferreira1, Elvis Pantaleão Ferreira, Fabiana de Souza Pantaleão, Kelizângela do Nascimento Albuquerque, Antonio Cardoso Ferreira

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Resumo

The State of Alagoas is the third largest producer of citrus in the Northeast of Brazil, specifically cultivating Lima orange [Citrus sinensis (L.) Osbeck]. However, little is known about the introduction of the Lima orange business and real situation of its culture in the State, particularly in Santana do Mundau, which accounts for about 90% of the state production. This review presents the history, evolution and cultural opportunities of the Lima orange in Santana do Mundau, and is based on exploratory and qualitative researches with public and private institutions and growers. It was concluded that cultivation of orange Lima in this city began in the late 50’s, with a strong development during the decades of 70 and 80, after the crisis in the culture of apple banana (Musa acuminata), whose cultivation was devastated by the Panama disease (Fusarium wilt) caused by Fusarium oxyporum f. sp. cubense. However, the great expansion pf the Lima orange culture in this region occurred only in the late 90s, with the increase of the domestic market for the sale of fruits in natura. Opting for agroecosystem production of Lima orange, the income of small farmers increased as a consequence of the offer differentiated products, creation of the association ECOVALE and selling products directly to consumers in the weekly markets. The cooperatives and the creation of Local Productive Arrangement (APL) of Lima orange in the region has facilitated the marketing and the search for alternatives for processing of Lima orange. However, the orchards have low productivity due to lack of proper techniques for planting and managing the orchards.
 

Palavras-chave

 Lime orange, Mundau valley, citrus

Abstract

O Estado de Alagoas é o terceiro maior produtor de citros da região Nordeste do Brasil, cultivando especificamente laranja Lima [Citrus sinensis (L.) Osbeck]. Contudo, pouco é conhecido sobre a introdução e real situação desse agronegócio no Estado, particularmente no município de Santana do Mundaú, responsável por cerca de 90% da produção estadual. São objetivos deste trabalho apresentar um histórico, evolução e oportunidades da cultura da laranja Lima no município de Santana do Mundaú. A metodologia constou de pesquisa exploratória e qualitativa junto à instituições públicas e privadas e aos citricultores. Concluiu-se que o cultivo da laranja Lima no município teve início no final da década de 50, desenvolvendo-se mais fortemente durante as décadas de 70 e 80, após a crise nos cultivos de banana maçã (Musa acuminata), cujos plantios foram acometidos pelo mal do panamá (Fusarium oxyporum f. sp. Cubense). Entretanto, a grande expansão ocorreu somente no final da década de 90, com ascensão no mercado nacional para a venda de frutas “in natura”. A opção por sistema agroecológico de produção de laranja permitiu aumentar a renda dos pequenos agricultores familiares, por meio da oferta de produtos diferenciados, criação da associação ECOVALE e venda de produtos diretamente ao consumidor nas feiras semanais. O cooperativismo e a criação do Arranjo Produtivo Local (APL) da laranja na região tem facilitado a comercialização e buscado alternativas para processamento da laranja Lima. Contudo, os pomares apresentam baixa produtividade, em decorrência de ausência de técnicas adequadas de plantio e de condução dos pomares.

Keywords

laranja Lima, vale do Mundaú, citros
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