Citrus Research & Technology
https://app.periodikos.com.br/journal/citrusrt/article/doi/10.4322/crt.08315
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Note

Sensory acceptance and postharvest quality of a new hybrid of citrus: TMxLP 16

Aceitação sensorial e qualidade pós-colheita de um novo híbrido de citros: TMxLP 16

Camilla de Andrade Pacheco, Evandro Henrique Schinor, Fernando Alves de Azevedo, Gabriel Danilo Shimizu, Marinês Bastianel & Mariângela Cristofani-Yaly

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Abstract

Planting new types of sweet orange is an interesting alternative for the Brazilian citrus growers as this domestic market continues to grow. Thus, the aim of this study was to evaluate the acceptance and storage of a new hybrid between Murcott tangor and Pêra sweet orange, TMxLP 16. The treatments tested were: storage of fruits with and without wax, at room temperature (21 ± 2 °C and relative humidity (RH) = 60 ± 5%) and at cold temperature (10 ± 2 °C and RH = 90 ± 5%). Before storage samples were sensory tested for acceptance. Physicochemical qualities of the fruit and juice [mass, seeds, juice yield, acidity, soluble solids and ratio of soluble solids to titratable acidity (SS/TA)] were performed, before and after storage. The TMxLP 16 hybrid has an appropriate mass required for sale per fruit, a suitable juice yield, and early-mid season maturation, with high sensory acceptance, all characteristics which meet the standards required by the Brazilian consumer market. The results of this investigation showed that fruit stored at room temperature lost considerable weight. These results indicate a trend towards a loss of quality in fruits stored under ambient conditions and not coated with wax, which reaffirms the need for the use of refrigeration and waxy coverage for postharvest conservation of citrus fruits in natura.

 

Keywords

conservation, sensorial analysis, test of acceptation, citrus.

Resumo

O plantio de novos tipos de laranja doce é uma alternativa interessante para os produtores de citros brasileiros, já que o mercado interno é crescente. Assim, o objetivo deste estudo foi avaliar a aceitação e armazenamento de um novo híbrido entre tangor Murcott e larnaja Pêra, o TMxLP 16. Os tratamentos testados foram: armazenamento de frutos com e sem cera, à temperatura ambiente (21 ± 2 °C e humidade relativa (HR) = 60 ± 5%) ea temperatura fria (10 ± 2 °C e RH = 90 ± 5%). Antes do armazenamento as amostras foram testadas sensorialmente para a aceitação. A qualidade físico-química dos frutos e do suco (massa, sementes, rendimento de suco, acidez, sólidos solúveis e proporção de sólidos solúveis à acidez titulável (SS/TA), foram avaliadas, antes e após o armazenamento. O híbrido TMxLP 16 tem uma massa adequada para a venda in natura, um elevado rendimento de suco e maturação precoce a meia-estação, com alta aceitação sensorial; características que atendam aos padrões exigidos pelo mercado consumidor brasileiro. Os resultados mostraram que os frutos armazenados à temperatura ambiente perderam massa de forma considerável. Estes resultados indicam uma tendência à perda de qualidade nos frutos armazenados em condição ambiente e não revestidos com cera, o que reafirma a necessidade de uso de refrigeração e cobertura de cera para a conservação pós-colheita de frutos de citros in natura.

Palavras-chave

conservação, análise sensorial, teste de aceitação, citros.
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