ASPECTOS BIOMECÂNICOS RELACIONADOS À COLHEITA DO TOMATE ENVARADO: UM ESTUDO DE CASO DE UMA PEQUENA PROPRIEDADE FAMILIAR DA CIDADE DE ITU SÃO PAULO
N/A
Fabiana Raulino da Silva, Andréa Regina Martins Fontes, Uiara Bandineli Montedo
Resumo
O trabalho rural muitas vezes pode ser visto como puramente braçal, constatação que não considera a variabilidade e os aspectos cognitivos inerentes a realização da atividade desses trabalhadores. O presente estudo teve como objetivo analisar os aspectos biomecânicos presentes na colheita manual do tomate envarado, identificando as estratégias elaboradas por esses trabalhadores para facilitar seu trabalho e diminuir os constrangimentos presente no trabalho Foi realizado um estudo de caso exploratório em uma pequena propriedade agrícola localizada na cidade de Itu, no estado de São Paulo com coleta de dados através de observações sistemáticas e entrevistas semi-estruturadas conduzidas junto aos colhedores. As posturas adotadas pelos trabalhadores estão diretamente relacionadas as condições de trabalho, como a altura dos pés de tomate em seus diferentes estágios de maturação e também as condições relacionadas a fadiga e estratégias de conservação de energia, devido aos longos períodos na posição em pé.
Abstract
The rural labor can often be seen as purely manual, finding that does not consider the variability and cognitive aspects of carrying out the activity of these workers. Subjected to adverse conditions related to climate, weather, use of personal protective equipment and work organization, these workers develop strategies to carry out their work in order to try to reduce the impacts of these constraints. Objective: This study aimed to analyze the biomechanical aspects present in the manual crop of tomato vining, identifying the strategies developed by these workers to facilitate their work and lessen the constraints present in their activity. Materials and Methods: An exploratory case study on a small farm located in the city of Itu, State of Sao Paulo with data collection through observations and semi-structured interviews conducted with the harvesters was conducted. Results: workers develop strategies to facilitate their work, using equipment and choosing postures that reduce the physical burden on this activity and improve their performance with respect to rhythm and energy expenditure. Conclusion: The postures adopted by workers are directly related to working conditions, as the height of tomato plants at different stages of maturation and also the conditions related fatigue and strategies for energy conservation, due to long periods in a standing position.