Revista de Economia e Sociologia Rural
https://app.periodikos.com.br/journal/resr/article/doi/10.1590/1806-9479.2025.294336
Revista de Economia e Sociologia Rural
ARTIGO ORIGINAL

Dinâmica econômica e espacial da produção de cana-de-açúcar no Paraná

Economic and spatial dynamics of sugarcane production in the state of Paraná

Leila Cristina Domingues Gomes de Lima; Gabriela Gomes Mantovani; Wander Plassa; Tiago Santos Telles

Downloads: 0
Views: 13

Resumo

Este estudo tem como objetivo analisar a dinâmica econômica e espacial da produção de cana-de-açúcar no Estado do Paraná, nos anos de 2006 e 2017. Para isso, foram utilizados dados dos Censos Agropecuários de 2006 e de 2017, disponibilizados pelo Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE), com foco no Valor Bruto da Produção (VBP), produtividade e área colhida. A fim de identificar padrões de especialização produtiva e concentração de renda, foram aplicados o Quociente Locacional (QL) e o Índice de Hirschman-Herfindahl modificado (IHHm), além da Análise Exploratória de Dados Espaciais (AEDE). Complementarmente, com base na Matriz de Dados de Crédito Rural (MDCR) do Banco Central do Brasil (BCB), foi realizada uma Análise de Componentes Principais (ACP). Os resultados indicaram que, entre 2006 e 2017, o VBP da cana-de-açúcar no Paraná teve um crescimento de 14%, enquanto a área colhida aumentou 88% e o número de municípios especializados cresceu 22%. Por outro lado, a produtividade apresentou uma queda de 26% no período. A AEDE revelou a existência de autocorrelação espacial positiva do VBP da cana-de-açúcar, com a formação de clusters do tipo Alto-Alto, especialmente na região Noroeste do Estado. A ACP identificou dois componentes principais: um relacionado a concentração da produção e outro vinculado ao crédito rural.

Palavras-chave

análise regional, transformação estrutural, complexo sucroenergético, regionalização da produção, Saccharum officinarum

Abstract

Abstract: This study aims to analyze the economic and spatial dynamics of sugarcane production in the state of Paraná, Brazil, during the years 2006 and 2017. For this purpose, data from the 2006 and 2017 Agricultural Censuses, made available by the Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE), were used, focusing on Gross Production Value (GPV), productivity, and harvested area. To identify patterns of productive specialization and income concentration, the Location Quotient (LQ) and the Modified Hirschman-Herfindahl Index (HHIm) were applied, along with Exploratory Spatial Data Analysis (ESDA). Additionally, based on the Rural Credit Data Matrix (MDCR) from the Central Bank of Brazil (BCB), Principal Component Analysis (PCA) was performed. The results indicate that, between 2006 and 2017, sugarcane GPV in Paraná grew by 14%, while the harvested area increased by 88%, and the number of specialized municipalities rose by 22%. On the other hand, productivity declined by 26% over the period. ESDA revealed the presence of positive spatial autocorrelation of sugarcane GPV, particularly with the formation of high-high clusters in the Northwest region of the state. PCA identified two principal components: one associated with production concentration and the other related to rural credit.

Keywords

regional analysis, structural transformation, sugar-energy complex, regionalization of production, Saccharum officinarum

References

Andrade, M. C. (1994). Modernização e pobreza: a expansão da agroindústria canavieira e seu impacto ecológico e social. São Paulo: Unesp.

Anselin, L. (1995). Local indicators of spatial association – LISA. Geographical Analysis, 27(2), 93-115. http://doi.org/10.1111/j.1538-4632.1995.tb00338.x

Aquino, J. R., Gazolla, M., & Schneider, S. (2018). Dualismo no campo e desigualdades internas na agricultura familiar brasileira. Revista de Economia e Sociologia Rural, 56(1), 123-142. http://doi.org/10.1590/1234-56781806-94790560108

Araújo, D., & Araújo Sobrinho, F. (2020). A cultura agrícola da cana-de-açúcar no Brasil: Contribuição ao estudo dos territórios rurais e suas contradições e conflitos. Geopauta, 4(1), 162. http://doi.org/10.22481/rg.v4i1.6303

Banco Central do Brasil – BCB. (2022, novembro 27). Matriz de dados do crédito rural: crédito concedido. Recuperado em 17 de fevereiro de 2025, de https://www.bcb.gov.br/estabilidadefinanceira/micrrural

Barboza, C. C., & Figueira, S. R. F. (2021). Avaliação da concentração do crédito BNDES para as empresas do setor sucroalcooleiro brasileiro entre 2002 e 2018. Economia e Sociedade (Campinas), 30(1), 141-161. http://doi.org/10.1590/1982-3533.2020v30n1art07

Bordonal, R. O., Carvalho, J. L. N., Lal, R., Figueiredo, E. B., Oliveira, B. G.,& La Scala Junior, N. (2018). A review. Agronomy for Sustainable Development, 38(13), 1-23. http://doi.org/10.1007/s13593-018-0490-x

Branco, J. E. H., Branco, D. H., Aguiar, E. M., Caixeta Filho, J. V., & Rodrigues, L. (2019). Study of optimal locations for new sugarcane mills in Brazil: Application of a MINLP network equilibrium model. Biomass and Bioenergy, 127, 105249. http://doi.org/10.1016/j.biombioe.2019.05.018

Brasil. Ministério do Trabalho e Emprego. (2022). Relação Anual de Informações Sociais (RAIS). Brasília. Recuperado em 17 de fevereiro de 2025, de http://www.rais.gov.br

Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento – MAPA. (2024, novembro 22). SAPCANA: Sistema de Acompanhamento da Produção Canavieira. Brasília. Recuperado em 17 de fevereiro de 2025, de https://sistemasweb4.agricultura.gov.br/

Bray, S. C., & Teixeira, W. A. (1985). O processo de implantação e expansão do complexo canavieiro, açucareiro e alcooleiro no Estado do Paraná. Boletín Geográfico, 3(3), 17-30.

Camara, M. R. G., & Caldarelli, C. E. (2016). Expansão canavieira e o uso da terra no estado de São Paulo. Estudos Avançados, 30(88), 93-116. http://doi.org/10.1590/s0103-40142016.30880008

Castro, R. A. O. (Ed.). (2014). O contrato de fornecimento de cana-de-açúcar: análise jurídica e econômica. São Paulo: Atlas.

Cavinato, N. R., & Capitani, D. H. D. (2023). Eficiência social das cooperativas de crédito rural no Brasil: Uma análise sob a ótica regional. Economia e Sociedade, 32(2), 429-455. http://doi.org/10.1590/1982-3533.2023v32n2art08

Cechim Júnior, C., Johann, J. A., Antunes, J. F. G., & Deppe, F. (2020). Sugarcane mapping in Paraná State Brazil using MODIS EVI images. International Journal of Advanced Remote Sensing and GIS, 9(1), 3205-3221. http://doi.org/10.23953/cloud.ijarsg.451

Clein, C., Shikida, P. F. A., & Rodrigues, L. (2021). Motivos e consequências da falência de agroindústrias canavieiras no estado do Paraná. Revista Brasileira de Estudos Regionais e Urbanos, 15(1), 183-211. http://doi.org/10.54766/rberu.v15i1.752

Crocco, M. A., Galinari, R., Santos, F., Lemos, M. B., & Simões, R. (2006). Metodologia de identificação de aglomerações produtivas locais. Nova Economia, 16(2), 211-241. http://doi.org/10.1590/S0103-63512006000200001

Cunha, A. M., Shikida, P. F. A., & Lages, A. M. G. (2023). Evolução da agroindústria canavieira no Brasil: Da colônia a 2022. Revista Economia Política do Desenvolvimento, 14(32), 19-46. http://doi.org/10.28998/2594-598X.2023v14n32p19-46

Dias, F. M. F. (2021). Alguns elementos sobre a cadeia produtiva da cana-de-açúcar no Brasil. Geosul, 36(79), 116-142. http://doi.org/10.5007/2177-5230.2021.e73805

Dias, M. O. S., Maciel Filho, R., Mantelatto, P. E., Cavalett, O., Rossell, C. E. V., Bonomi, A., & Leal, M. R. L. V. (2015). Sugarcane processing for ethanol and sugar in Brazil. Environmental Development, 15, 35-51. http://doi.org/10.1016/j.envdev.2015.03.004

Fávero, L. P., & Belfiore, P. L. (2017). Manual de análise de dados: estatística e modelagem multivariada com Excel®, SPSS® e Stata®. Grupo GEN. Recuperado em 17 de fevereiro de 2025, de https://app.minhabiblioteca.com.br/books/9788595155602

Feltre, C., & Benzaquen Perosa, B. (2020). Governança no setor sucroalcooleiro: uma análise comparada de São Paulo e do Cerrado Mineiro e Goiano. Economia Ensaios, 35(2), 25-48. http://doi.org/10.14393/REE-v35n2a2020-57244

Fernandes, S. R. F. (2020). Impactos dos preços e do crédito rural sobre a produção de cana-de-açúcar no estado de São Paulo. Revista de Economia e Sociologia Rural, 58(4), 186-266. http://doi.org/10.1590/1806-9479.2020.186266

Flack-Prain, S., Shi, L., Zhu, P., da Rocha, H. R., Cabral, O., Hu, S., & Williams, M. (2021). The impact of climate change and climate extremes on sugarcane production. Global Change Biology. Bioenergy, 13(4), 408-424. http://doi.org/10.1111/gcbb.12797

Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO. (2022, agosto 15). FAOSTAT: food and agriculture data. Rome: FAO. Recuperado em 17 de fevereiro de 2025, de http://www.fao.org/faostat/

Galafassi, L. B., Bebber, R. A., & Shikida, P. F. A. (2021). Uma análise da distribuição espacial da produção de cana-de-açúcar no Paraná (1975-2018). Teoria e Evidência Econômica, 26(55), 272-296. http://doi.org/10.5335/rtee.v26i55.12137

Garcias, M. O., & Kassouf, A. L. (2016). Assessment of rural credit impact on land and labor productivity for Brazilian family farmers. Nova Economia, 26(3), 721-746. http://doi.org/10.1590/0103-6351/2761

Goebel, M. A., Cavalcante, D. L., Clein, C., Moreno, J., & Shikida, P. F. A. (2020). Recuperação judicial e falência das agroindústrias canavieiras no estado do Paraná. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, 16(2), 36-47.

Graef, C. E., Sigolo, E. A., Subeldia Junior, O. L. L., Wiechork, S., & Shikida, P. F. A. (2016). Concentração na agroindústria canavieira paranaense (safras 2000/2001, 2014/2015). Revista de Economia, 43(1), 1-16. http://doi.org/10.5380/re.v42i1.49115

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. (2012). Censo agropecuário 2006: segunda apuração. Rio de Janeiro: IBGE.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. (2019). Censo agropecuário 2017: resultados definitivos. Rio de Janeiro: IBGE.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. (2025). Sistema IBGE de Recuperação Automática – SIDRA. Rio de Janeiro: IBGE. Recuperado em 17 de fevereiro de 2025, de https://sidra.ibge.gov.br/

Isserman, A. (1977). The location quotient approach to estimating regional economic impacts. Journal of the American Planning Association, 43(1), 33-41.

Leite, M. R., Zanetta, D. M. T., Trevisan, I. B., Burdmann, E. A., & Santos, U. P. (2018). O trabalho no corte de cana-de-açúcar, riscos e efeitos na saúde: revisão da literatura. Revista de Saude Publica, 52, 80. http://doi.org/10.11606/s1518-8787.2018052000138

Mantovani, G. G., Plassa, W. S., & Telles, T. S. (2024). Spatial and economic dynamics of bean crops in an important production hub in Brazil. Outlook on Agriculture, 53(2), 189-202. http://doi.org/10.1177/00307270241231614

Mantovani, G. G., Shikida, P. F. A., & Gomes, M. R. (2022). Diferenças salariais e o impacto da segmentação regional: um estudo para os trabalhadores na cultura de cana-de-açúcar no período de 2012 e 2019. Revista de Economia e Sociologia Rural, 60(1), e241167. http://doi.org/10.1590/1806-9479.2021.241167

Meert, L., Aragão, G. N., Genú, A. M., Müller, M. M. L., Espíndola, J. S., Krenski, A., & Figueiredo, A. S. T. (2020). Perdas quantitativas e qualitativas de cana-de-açúcar em função de métodos de colheita e cultivares. Research. Social Development, 9(11), e61991110204. http://doi.org/10.33448/rsd-v9i11.10204

Moraes, M. A. F. D., Bacchi, M. R. P., & Caldarelli, C. E. (2016). Accelerated growth of the sugarcane, sugar, and ethanol sectors in Brazil (2000–2008): Effects on municipal gross domestic product per capita in the South-Central Region. Biomass and Bioenergy, 91, 116-125. http://doi.org/10.1016/j.biombioe.2016.05.004

Moraes-Oliveira, A. F., Aparecido, L. E. O., & Figueira, S. R. F. (2017). Economic and climatic models for estimating coffee supply. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 52(12), 1158-1166. http://doi.org/10.1590/s0100-204x2017001200004

Moran, P. (1948). The interpretation of statistical maps. Journal of the Royal Statistical Society. Series B, Statistical Methodology, 10(2), 243-251. http://doi.org/10.1111/j.2517-6161.1948.tb00012.x

Mugica-Álvarez, V., Hernández-Rosas, F., Magaña-Reyes, M., Herrera-Murillo, J., Santiago-De La Rosa, N., Gutiérrez-Arzaluz, M., Figueroa-Lara, J. J., & González-Cardoso, G. (2018). Sugarcane burning emissions: Characterization and emission factors. Atmospheric Environment, 193, 262-272. http://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2018.09.013

Nepomoceno, T. A. R., Freitag, C., Klein, W. L., Feitosa Filho, L. A., Zonin, W. J., Silva, N. L. S., Carniatto, I., Corrêia, A. F., & Feiden, A. (2023). A diversidade de sistemas de produção e dinâmicas da cana-de-açúcar na agroindústria familiar: estudo de casos múltiplos no estado do Paraná, Brasil. Research. Social Development, 12(4), e27112441167. http://doi.org/10.33448/rsd-v12i4.41167

Neves, P. D. M., & Mendonça, M. R. (2020). Expansão do agronegócio canavieiro no sul goiano e os efeitos na produção de alimento. Confins, 44, http://doi.org/10.4000/confins.26199

Pereira, C. N., & Silveira, J. M. F. J. (2016). Análise exploratória da eficiência produtiva das usinas de cana-de-açúcar na região centro-sul do Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, 54(1), 147-166. http://doi.org/10.1590/1234-56781806-9479005401008

Petrini, M. A., Rocha, J. V., & Brown, J. C. (2017). Mismatches between mill-cultivated sugarcane and smallholding farming in Brazil: environmental and socioeconomic impacts. Journal of Rural Studies, 50, 218-227. http://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2017.01.009

Ponce, T. P., Ribeiro, M. R., & Telles, T. S. (2020). Dinâmica espacial da produção de mandioca no Paraná, Brasil. Confins, 48, http://doi.org/10.4000/confins.34307

Postal, A. M., Kamali, F. P., Asveld, L., Osseweijer, P., & Silveira, J. M. F. J. (2020). he impact of sugarcane expansion in Brazil: local stakeholders’ perceptions. Journal of Rural Studies, 73, 147-162. http://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2019.10.041

Rodrigues, G. S. S. C., & Ross, J. L. S. (2020). Trajetória da cana-de-açúcar no Brasil: Perspectivas geográfica, histórica e ambiental. Uberlândia: EDUFU.

Scarpare, F. V., Hernandes, T. A. D., Ruiz-Corrêa, S. T., Picoli, M. C. A., Scanlon, B. R., Chagas, M. F., Duft, D. G., & Cardoso, T. F. (2016). Sugarcane land use and water resources assessment in the expansion area in Brazil. Journal of Cleaner Production, 133, 1318-1327. http://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.06.074

Shikida, P. F. A. (2014). Evolução e fases da agroindústria canavieira no Brasil. Revista de Política Agrícola, 23(4), 43-57.

Shikida, P. F. A., & Margarido, M. A. (2009). Uma análise econométrica de sazonalidade dos preços da cana-de-açúcar, Estado do Paraná, 2001-2007. Informações Econômicas, 39(2), 69-81.

Shikida, P. F. A., & Souza, E. C. (2009). Agroindústria canavieira e crescimento econômico local. Revista de Economia e Sociologia Rural, 47(3), 569-600. http://doi.org/10.1590/S0103-20032009000300002

Silva Neto, R. F., Peres, W. L. R., & Rocha, A. Q. (2023). Curva de maturação em três cultivares de cana-de-açúcar na safra 2023 no município de João Pinheiro – MG. Revista Contemporânea, 3(11), 22448-22477. http://doi.org/10.56083/RCV3N11-125

Silva, D. L. G., Batisti, D. L. S., Ferreira, M. J. G., Merlini, F. B., Camargo, R. B., & Barros, B. C. B. (2021). Cana-de-açúcar: aspectos econômicos, ambientais, subprodutos e sustentabilidade. Research. Social Development, 10(7), e44410714163. http://doi.org/10.33448/rsd-v10i7.14163

Telles, T. S., Bacchi, M. D., & Shimizu, J. (2017). Spatial distribution of microregions specialized in milk production. Semina: Ciências Agrárias, 38(1), 443-454. http://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n1p443

Tomei, J., Oliveira, L. L., Ribeiro, C. O., Ho, L. L., & Montoya, L. G. (2020). Assessing the relationship between sugarcane expansion and human development at the municipal level: a case study of Mato Grosso do Sul, Brazil. Biomass and Bioenergy, 141, 105700. http://doi.org/10.1016/j.biombioe.2020.105700

Viana, J. L., Souza, J. L. M., Hoshide, A. K., Oliveira, R. A., Abreu, D. C., & Silva, W. M. (2023). Estimating sugarcane yield in a subtropical climate using climatic variables and soil water storage. Sustainability (Basel), 15(5), 4360. http://doi.org/10.3390/su15054360

Zheng, Y., Luciano, A. C. S., Dong, J., & Yuan, W. (2022). High-resolution map of sugarcane cultivation in Brazil using a phenology-based method. Earth System Science Data, 14(4), 2065-2080. http://doi.org/10.5194/essd-14-2065-2022
 


Submitted date:
02/17/2025

Accepted date:
05/03/2025

6888cec2a9539539011de9d4 resr Articles
Links & Downloads

resr

Share this page
Page Sections