Análise do consumo domiciliar de pescados no Brasil utilizando dados da POF 2017-2018
Analysis of household consumption of fish in Brazil using data from POF 2017-2018
Ykaru Gomes Wagner; Alexandre Bragança Coelho; Guilherme Fonseca Travassos
Resumo
Palavras-chave
Abstract
Abstract: The objective of this work was to analyze the determinants of household consumption of fish in Brazil. Microdata from POF 2017-2018 were used. Specifically, we sought to identify how fish consumption is influenced by variables related to location and to household habits and characteristics, in general, and by income groups. For the estimation, the Probit econometric model was used. Altogether, 2289 products were selected and distributed among 9 different categories, 5 of them related to fish and 4 related to proteins listed as possible substitutes. The results show that living in the rural area, coastal regions, or in the North region contributes positively to the acquisition of fish, which indicates the importance of supply factors. The level of education of the person responsible for the household had no significant effect on the propensity to consume. The presence of children and adolescents in households and the increase in income positively affected the propensity to consume.
Keywords
Referências
Araujo, D. M., Lins, J. L. F., dos Santos Tavares, A., & da Silva, J. (2018). Aspectos de aquisição e consumo de peixes na feira livre da cidade de Penedo-Alagoas.
Barbosa, H. T. B., & Sampaio, M. F. (2016). Consumo de pescado entre famílias de baixa renda da zona urbana de Presidente Figueiredo, Amazonas, Brasil.
Bombardelli, R. A., Syperreck, M. A., & Sanches, E. A. (2005). Situação atual e perspectivas para o consumo, processamento e agregação de valor ao pescado.
Brasil. Ministério da Pesca e Aquicultura. (2010).
Bronnmann, J. (2016). The German whitefish market: an application of the LA/AIDS model using retail-scanner-data.
Bronnmann, J., Guettler, S., & Loy, J. P. (2019). Efficiency of correction for sample selection in QUAIDS models: an example for the fish demand in Germany.
Cameron, A. C., & Trivedi, P. K. (2005).
Chidmi, B., Hanson, T., & Nguyen, G. (2012). Substitutions between fish and seafood products at the US national retail level.
Coelho, A. B., Aguiar, D. R. D. D., & Fernandes, E. A. (2009). Padrão de consumo de alimentos no Brasil.
Cole, T. J., Bellizzi, M. C., Flegal, K. M., & Dietz, W. H. (2000). Establishing a standard definition for child overweight and obesity worldwide: international survey.
Del Valle, I., Guillen, J., & Astorkiza, K. (2017). Substituting hake with sardines? Economic crisis and fish demand in Spain.
Dey, M. M., Alam, M. F., & Paraguas, F. J. (2011). A multistage budgeting approach to the analysis of demand for fish: An application to inland areas of Bangladesh.
Fernandes, A. C., Medeiros, C. O., Bernardo, G. L., Ebone, M. V., Di Pietro, P. F., Assis, M. A. A. D., & Vasconcelos, F. D. A. G. D. (2012). Benefits and risks of fish consumption for the human health.
Figueiro, R. C. M., Moraes Sousa, J., & Castro, E. M. (2014). Fatores que influenciam na decisão de compra de pescado no mercado de peixe de Bragança-PA.
Food and Agriculture Organization – FAO. (2016).
Food and Agriculture Organization – FAO. (2018).
Food and Agriculture Organization – FAO. (2012).
Fornari, C. A. C., Costa, R. P. B., Pires, C. R. F., Kato, H. C. A., & Sousa, D. N. (2017). Estudo sobre os hábitos de consumo de pescado da população de Palmas (TO).
Greene, W. H. (2013).
Gujarati, D. N., & Porter, D. C. (2011).
Haines, P. S., Popkin, B. M., & Guilkey, D. K. (1988). Modeling food consumption decisions as a two‐step process.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Sistema IBGE de Recuperação Automática. (2019a).
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. (2019b).
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. (2020).
Lopes, I. G., Oliveira, R. G., & Ramos, F. M. (2016). Perfil do consumo de peixes pela população brasileira.
Maciel, E. S., Sonati, J. G., Lima, L. K. F., Savay-da-Silva, L. K., Galvão, J. A., & Oetterer, M. (2016). Similarities and distinctions of fish consumption in Brazil and Portugal measured through electronic survey.
Melo, J. F. B., Santos, A., & Damasceno, A. A. (2011). Comercialização e perfil do consumidor da carne de peixe na região do semiárido de Juazeiro (BA) e Petrolina (PE).
Minozzo, M. G., Haracemiv, S. M. C., & Waszczynskyj, N. (2008). Perfil dos consumidores de pescado nas cidades de São Paulo (SP), Toledo (PR) e Curitiba (PR) no Brasil.
Ribeiro, R. C., Barros, L. A., Pires, C. R. F., Kato, H. C. A., & Sousa, D. N. (2018). Avaliação do consumo de peixes no município de Palmas-TO.
Rodrigues, L. S., Cavalcanti, I. M., Capanema, L. X. D. L., Morch, R. B., Magalhães, G., Lima, J. F., Burns, V. A. C., Alves Júnior, A. J., & Mungioli, R. P. (2012). Panorama da aquicultura no Brasil: desafios e oportunidades.
Sartori, A. G. O., & Amâncio, R. D. (2012). Pescado: importância nutricional e consumo no Brasil.
Schulter, E. P., & Vieira Filho, J. E. R. (2017).
Silva, M. M. D. C., & Coelho, A. B. (2014). Demanda por frutas e hortaliças no Brasil: uma análise da influência dos hábitos de vida, localização e composição domiciliar.
Singh, K., Dey, M. M., & Surathkal, P. (2014). Seasonal and spatial variations in demand for and elasticities of fish products in the United States: an analysis based on market‐Level scanner data.
Sonoda, D. Y. (2006).
Tavares, G. C., Aquino, R. M. A., Palhares, M. M., Santos, R. R. D., Bonfim, M. L., & Teixeira, L. V. (2013). Perfil do consumo de pescado na cidade de Belo Horizonte, MG.
Travassos, G. F., & Coelho, A. B. (2015). A questão da separabilidade fraca na estimação de sistemas de demanda: Uma aplicação para a demanda de carnes no Brasil.
Vasconcellos, J. P. (2010).
Vassilopoulos, A., Klonaris, S., Drichoutis, A. C., & Lazaridis, P. (2012). Modeling quality demand with data from Household Budget Surveys: an application to meat and fish products in Greece.
Vidal, M. D. F., & Ximenes, L. F. (2019). Produção de pescados na área de atuação do BNB (Caderno Setorial ETENE, Vol. 4, No. 91). Fortaleza: Banco do Nordeste.
Submetido em:
30/03/2021
Aceito em:
22/04/2022