Revista de Economia e Sociologia Rural
https://app.periodikos.com.br/journal/resr/article/doi/10.1590/1234-56781806-94790550303
Revista de Economia e Sociologia Rural
Artigo original

Factors that May Lead on the Non-renewal of Certified Organic Product According to Organic Producers in Brazil2

Andréa Rossi Scalco; Sandra Cristina de Oliveira; Giuliana Santini Pigatto; Juliana Cobre

Downloads: 0
Views: 1169

Abstract

Abstract:: The regulatory process of the organic sector in Brazil began in 1999 and has gone through several changes, culminating in the Decree-Law of December 2007, which established rules for the production and trading of organic products in Brazil. In such Decree, the certification has become a compulsory requirement for production and trading of such products, whose rules governing their obtaining follow rigorous controls standards. As the certification process of organic products is recent and there is a lack of studies carried on this subject, this study will contribute to fill the existing gap in the international literature, mainly national about this topic, once that aimed to identify factors that influence the possibility of non-renewal of organic production certificate, according to the perception of certified producers in Brazil. Through this effort, this research should contribute to wider adherence and maintenance of the producer in the certified system or, at least, proposals for further works. A total of 200 producers from several Brazilian states participated in this study, and data analysis was performed using descriptive statistics and, later, exploratory factor analysis. The results achieved holds that the determining factors to the non-renewal of the certificate involve variables related to transactions among operators, organization of the supply chain and to the regulations. Furthermore, to overcome the challenges imposed to rural producers, one of the proposals is for greater effective actions from representative industry entities of the sector in aspects that are related to the certification process.

Keywords

certification, organic producers, exploratory factor analysis.

References

ABNT - Associação Brasileira de Normas Técnicas, Programa de capacitação de recursos humanos em normalização, unidade 1.4 - noções básicas de avaliação de conformidade, 2008.

ABNT NBR ISSO/IEC 17000: avaliação de conformidade: vocabulário e princípios gerais. Rio de Janeiro, 2005.

ALTIERI, M. Agroecologia: a dinâmica produtiva da agricultura sustentável. UFRGS, 5. ed., 118p, 1998.

BRASIL. Instrução Normativa Nº 007, de 17 de maio de1999.

BRASIL. Decreto lei Nº 10.831, 23 de dezembro de2003.

BRASIL. Decreto lei Nº 6.323, 27 de dezembro de 2007.

BRASIL. Decreto lei Nº 7.048, 23 de dezembro de 2009. Disponível em: <Disponível em: http://www.sistemasweb.agricultura.gov.br/sislegis/action/detalhaAto.do?method=consultarLegislacaoFederal >. Acesso em: 2011.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Número de produtores orgânicos cresce 51,7% em um ano, 2015. Disponível em:<Disponível em:http://www.agricultura.gov.br/comunicacao/noticias/2015/03/numero-de-produtores-organicos-cresce-51porcento-em-um-ano >. Acesso em: 20 mar. 2015.

BRITO, W. S. F. Custos e viabilidade financeira da agricultura orgânica versus agricultura convencional: o caso da manga no vale do são Francisco, Anais do Congresso Brasileiro de Custos. Porto Seguro, BA: 27 a 30 de outubro de2004.

CORRAR, L. J.; PAULO, E.; and DIAS FILHO, J. M. Análise multivariada. FIPECAFI: Atlas, 2007.

CHURCHILL JR, G. A. Marketing research: methodological foundations. Orlando: Dryden Press, 1999.

DIAS, V. V. et al. O mercado de alimentos orgânicos: um panorama quantitative e qualitative das publicações internacionais. Ambiente & Sociedade, São Paulo, v. XVIII, n. 1, p. 161-182, 2015.

DULLEY, R. D.; SILVA, V.; and ANDRADE, J. P. S. Estrutura produtiva e adequação ao sistema de produção orgânico. Informações Econômicas, São Paulo, v. 33, n. 11, 2003.

FLATEN, O. et al. Comparing risk perceptions and risk management in organic and conventional dairy farming: empirical results from Norway. Livestock Production Science, v. 95, p. 11-25, 2005.

GAMBELLI I et al. Non-compliance in organic farming: a cross-country comparison of Italy and Germany. Food Policy, n. 49, p. 449-458, 2014.

GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 5. ed. São Paulo: Atlas, 1999.

HAIR JR., J. F. et al. Multivariate data analysis. Upper Saddle River, NJ: Pearson Prentice Hall, 2006.

IBGE. Censo agropecuária. Disponível em: <Disponível em: http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/economia/agropecuaria/censoagro/default.shtm >. Acesso em: 17 mar. 2017.

IBM Corp Released. IBM SPSS Statistics for windows. Version 22.0. Armonk. New York: IBM Corp, 2013.

IFOAM e FIBL. Research Institute of Organic Agriculture. Organic world. Global organic farming statistics and news. Data tables FiBL-IFOAM, 2014. Disponível em: <Disponível em: http://www.organic-world.net/statistics-fao.html >. Acesso em: 28 abr. 2014.

IFOAM e FIBL. Research Institute of Organic Agriculture. Organic world. Global organic farming statistics and news. Data tables FiBL-IFOAM, 2015.

IFOAM e FIBL. Research Institute of Organic Agriculture. Organic world. Global organic farming statistics and news. Data tables FiBL-IFOAM, 2016. Disponível em: <Disponível em: https://www.shop.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1698-organic-world-2016.pdf >. Acesso em:24 fev. 2017.

IFOAM e FIBL. Research Institute of Organic Agriculture. Organic world. Global Organic farming statistics and news. Data tables FiBL-IFOAM, 2017. Disponível em: <Disponível em: https://www.shop.fibl.org/fileadmin/documents/shop/3503-organic-world-2017.pdf >. Acesso em: 17 mar. 2017.

JOHNSON, R. A.; and WICHERN, D. W. Applied multivariate statistical analysis. Englewood Cliffs: Prentice Hall, 1992.

MACINNIS, B. Transaction costs and organic marketing: evidence from U.S. organic produce farmers. Selected Paper Prepared for Presentation at the American Agricultural Economics Association Annual Meeting, Denver, CO. Aug 1 - Aug4,2004.

MAPA. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento: mecanismos de controle de qualidade orgânica. Disponível em: <Disponível em: http://www.prefiraorganicos.com.br/agrorganica/mecanismosdecontrole.aspx >. Acesso em:14 jul. 2011.

MUÑOZ, C. M. G. et al. Normativa de produção orgânica no Brasil: a percepção dos agricultores familiares do assentamento de Chapadinha, Sobradinho (DF). RESR, v. 24, n. 2, p. 361-376, abr./jun. 2016.

ORGANICSNET. Mercado de orgânicos cresce o dobro no Brasil, 2016. Disponível em: <Disponível em: http://www.organicsnet.com.br/2016/01/mercado-de-organicos-cresce-o-dobro-no-brasil/ >. Acesso em: 8 mar. 2016.

PIETOLA, K.; e LANSINK, A. Farmer response to policies promoting organic farming technologies in Finland. European Review of Agricultural Economics, v. 28, p. 1-15, 2001.

RICHARDSON, R. J. Pesquisa social - métodos e técnicas. 3. ed. São Paulo: Atlas , 2008.

SIERRA, L. et al. Factors associated with deregistration among organic farmers in California. Davis, CA: California Institute for Rural Studies, mar. 2008. Disponível em: <http://www.169.237.124.167/Organic/reports/2008_Deregistration_factors.pdf>.

SOUZA, A. P. de O.; and ALCÂNTARA, R. L. C. Alimentos orgânicos: estratégias para o desenvolvimento do mercado. In: NEVES, M. F.; and CASTRO, L. T. (Orgs.). Marketing e estratégia em agronegócios e alimentos. São Paulo: Atlas , 2003. 365 p.

SOUZA, M. C. M. de. Certificação de produtos orgânicos. Disponível em: <Disponível em: http://www.iea.sp.gov.br/out/verTexto.php?codTexto=260 >. Acesso em:14 jul. 2011.

TABACHNICK, B. and FIDELL, L. Using multivariate analysis. Needham Heights: Allyn & Bacon, 2007.

VELDSTRA, M. D.; ALEXANDER, C. E.; and MARSHALL, M. I. To certify or not to certify? Separating the organic production and certification decisions. Food Policy, v. 49, P2, p. 429-436. <http://www.doi.org/10.1016/j.foodpol.2014.05.010, 2014>

VRIESMAN, A. K. et al. Assistência técnica e extensão rural para a certificação de produtos orgânicos da agricultura familiar. Revista Conexão UEPG, v. 8, n. 1, p. 138-149, 2012.
 

5cee86a60e88255638a63c0f resr Articles
Links & Downloads

resr

Share this page
Page Sections