Revista de Economia e Sociologia Rural
https://app.periodikos.com.br/journal/resr/article/5da3d39d0e8825bc64ba68e5
Revista de Economia e Sociologia Rural
Original article

DYNAMICS OF COMPETITION IN THE CHOCOLATE COATING AGROINDUSTRY PRODUCTION CHAIN 

Shuji Nagai, Renato Luiz Sproesser, Mario Otávio Batalha

Downloads: 0
Views: 1089

Abstract

This paper discusses the dynamics of competition among the economic agents that make up the chocolate coating agroindustrial production chain in Brazil. It suggests the causative factors of the crisis besetting Brazilian cocoa farms and possible solutions, the strategies used in the segments studied, the interrelations among the different stages of the productive chain, the market opportunities, and the tendencies found in this chain.

Keywords

Agribusiness, production chain, competitive advantage, chocolate.

References

ARENA, R. et al. Méso-analyse et théorie de l'economie industrielle : ln: Economie Industrielle. Paris: ADEFI, 1983.

BASTOS, G.S. Chocolate, o sabor das divisas. Agroanalysis, Rio de Janeiro, v.16, n. 3, p. 21-26, 1996.

BATALHA, M. O. La notion de filiere comme outil d'analyse stratégique: le cas des matieres grasses à tartiner au Brésil. Tese (Doutorado) - Nancy; França: INPL/IGIA, 1993.

BATALHA, M. O et al. Gestão Agroindustrial. São Paulo: Ed. Atlas, V ol.1,1997.

BRANDÃO Jr., N. Vendas da Garoto crescem 32% edão resultado recorde. Gazeta Mercantil, Rio de Janeiro, 29 fev. 1996. p. C-4.

DAVIS, J.H. & GOLDBERG, R.A. A concept of agribusiness. Division of research. Graduate School of Business Administration. Boston: Harvard University, 1957.

FNP - Consultoria & ComErcio, AGRIANUAL 96 - anuário estatístico da agricultura brasileira. São Paulo: FNP Consultoria & Comércio, 1996.

GALLUCCI, M. Garoto lucra 68% a mais com aumento do poder aquisitivo. Gm:ta Mercantil, Rio de Janeiro, 8 dez. 1995. p. C-4.

INTERNA TIONAL TRADE CENTER UNCT AD/GA TI. Cocoa: a trader's guide. Geneva: UNCT AD/GA TI, 1987. 267 p.

MALASSIS, L. et al. lnitiation a l'économie agro-alimentaire. Paris: Hatier-Aupelf, 1992.

MENEZES, J.A.S. & CARMO-NETO, D. A modernização do agribusiness cacau. São Paulo: Fundação Cargil, 1993. 233 p.

NAGAI, S., SPROESSER, R.L., BATALHA, M.O. Caracterização do agribusiness do cacau utilizando a análise defiliere. ln: Anais do XVI Encontro Nacional de Engenharia de Produção. Piracicaba: UNIMEP, 1996.

NAGAI, S. Dinimica concorrencial da cadeia de produção agroindustrial do chocolate cobertura : panorama atual e perspectivas futuras, Dissertação de Mestrado - São Carlos: UFSCar, 1997.

NASCIMENTO, F.R. A crise da lavoura cacaueira: sua natureza e soluções (uma análise das possibilidades do cacau). Brasília: IPEA, 1994.

PORTER, M. E. Vantagem competitiva: criando e sustentando um desempenho superior. Rio de Janeiro: Campus, 1992. Quarterly bulletin of cocoa statistics'. London : ICCO, v. 22, n.2, 1996.

SANT'ANNA, J.A. et al. Acordos internacionais de produtos de base: os casos do cacau e do café; Brasília:. IPEA, 1994. 48p.

SCHERER, F.M. Industrial market structure and economic performance. Rand McNally College Publishing Company, Chicago; 1971.

ZYLBERSZTAJN, D. Governance structures and agribusiness coordination: a transaction cost economics based approach: ln: GOLDBERG, R.A, Research in domestic and intemational agribusiness management. Vol. 12, Greenwich: JAI Press Inc., 1996.

5da3d39d0e8825bc64ba68e5 resr Articles
Links & Downloads

resr

Share this page
Page Sections