Revista de Economia e Sociologia Rural
https://app.periodikos.com.br/journal/resr/article/5d96392e0e88259b292bac33
Revista de Economia e Sociologia Rural
Original article

SUPPORTING ENTERPRISES IN SEARCH OF COMPETITIVENESS: THE CASE OF THE CASHEW NUT

Christiana Sarmento Melo, Ruben Dario Mayorga, Maria Irles de Oliveira Mayorga, Pedro Felizardo A de Paula Pessoa

Downloads: 0
Views: 1117

Abstract

This paper evaluates the effect of Brazil's cashew nut processing technology on product quality and price, offering suggestions to improve the processing industry's competitive strength. The industry's position in the global whole and broken cashew nut market was analyzed using an index of competitiveness in quality and an index of competitiveness in price. According to the analyses, cashew's processed through use of a semi-automated production system were much more globally competitive in comparison to the nuts processed using a completely automated system. In this study, 15 processing stages that affect the whole and broken cashew nut industry's costs and product quality were identified.

Keywords

Cashew nut, quality competitiveness, price competitiveness.

Referências

ARAÚJO, J.P.P. de, P AULA PESSOA, P.F.A. de, LEITE, L.A: de S. Ceará: da agricultura ao agribusiness. Fortaleza: EMBRAP A- CNPAT, 1996. 21 p.

CASTANHA DE CAJU. Informação Semanal CACEX, Rio de Janeiro, 20 (952): 2-10, 24 jun., 1985.

FRANÇA, F. M.C. Produção, comercialização e mercado. ln: LIMA, Vicente P.M.S. (Coord.) A Cultura do cajueiro no Nordeste do Brasil. Fortaleza: BNB- ETENE, 1988. 454p. p.403-452.

GALE, B. T. Gerenciando o valor do cliente: criando qualidade e serviços que os clientes podem ver. São Paulo: Pioneira, 1996. 368p.

LEITE, L.A. de S. A Agroindústria do caju no Brasil: políticas públicas e transformações econômicas. Fortaleza: EMBRAP A- CNPAT, 1994.195p.

NAHUZ, C. dos S.; FERREIRA, L. S. Manual para normalização de monografias. São Luís: CORSUP/EDUFMA, 1993.139p.

OSTRENGA, M., OZAN, T.R., MclLHATIAN, R.D., et al. Guia da Ernest e Young para gestão total dos custos. 12.ed. Rio de Janeiro: Record, 1994.349p.

PAULA PESSOA, P.F.A. de, LEITE, L.A. de S., PIMENTEL, C.R.M. Situação atual e perspectivas da agroindústria do caju. ln: Araújo, J.P.P. de, SILVA, V.V. da. (Orgs.). Cajucultura: modernas técnicas de produção. Fortaleza: EMBRAPA-CNPAT, 1995. 292p. p. 23-42.

PAULA PESSOA, P.F.A. de, LEITE, L.A. de S. Foco no mercado: a base para a gestão estratégica de negócios. Fortaleza: EMBRAP A-CNP A T, 1997. 14p.

5d96392e0e88259b292bac33 resr Articles
Links & Downloads

resr

Share this page
Page Sections