Revista de Economia e Sociologia Rural
https://app.periodikos.com.br/journal/resr/article/5d9636a10e8825f8232bac33
Revista de Economia e Sociologia Rural
Original article

SPECIAL CHEESE MARKET IN BRAZIL AND IMPLICATIONS TO THE STRATEGIC BEHAVIOR OF AGRO-INDUSTRIES

Daniel Carvalho de Rezende, Antonio Marcos Vivan, Mario Lucio de Avila

Downloads: 0
Views: 1077

Abstract

Competition in the special cheese market has recently increased as a consequence of the globalization process and lower profitability in the traditional cheese market. This has led to changes in the market's structure. In order to better understand these changes, this paper presents an analyses of the strategies used in this agroindustrial segment. The cheese industry is characterized by a few companies controlling most production. These companies' market power is now threatened by imported products and other, domestic, dairy product producers. Porter's model (1996) was chosen to evaluate the Brazilian special cheese market's competitive environment and identify successful market trends. The analysis shows that milk suppliers and retail customers are separate distinct forces acting on the segment; and retailers, specially large supermarket chains, exert great influence on producer market decisions. To improve product competitiveness, the domestic cheese industry should adopt strategic promotion and standardization programs, such as a program to certify product origin and quality. This type of program would increase product differentiation and create standards, both important promotional tools.

Keywords

Strategy, oligopoly, special cheeses, competitiveness.

References

ABREU, C.B. O comportamento do consumidor diante da promoção de vendas: um estudo da relação preço-qualidade percebida. Revista de Administração de Empresas, São Paulo, v. 34, n. 4, p.64-73, jul/ago. 1994.

BORTOLETO, E.E. Cadeia Agroindustrial do leite no estado de São Paulo. ln: CONGRESSO BRASILEIRO DE ECONOMIA E SOCIOLOGIA RURAL, 34, Brasília-DF, 1996. Anais... Brasília- DF: SOBER- vol. 1, 1996. p.716-736.

CRISCIONE, D. A hora da verdade do queijo brasileiro. Leite B, São Paulo, n.115, p.12-16, mai. 1996.

DIAGNÓSTICO DA INDÚSTRIA DE LATICÍNIOS DE MINAS GERAIS. Belo Horizonte: SEBRAE-MG, 1997.

ESTEVES JÚNIOR, V. O perfil do consumidor de queijos da cidade de Juiz de Fora-MG. Lavras, 1989. Dissertação (Dissertação de Mestrado em Administração Rural), Universidade Federal de Lavras. 74p.

FERREIRA, A. H., LARA, J. E., BRANDÃO, S. C. C. Tendências de Concentração na Indústria de Laticínios. Leite e Derivados. São Paulo, n. 37, p.30-40, nov./dez. 1997.

GOES, F. Em busca de um acordo. Gazeta Mercantil, São Paulo, 9 mar. 1998. p.11

GOMES, S.T. Cadeia agroindustrial do leite no Mercosul. Mercosul: Agronegócios e desenvolvimento econômico. Viçosa, p.155-175, 1997.

LEANDRO, J.J. Queijos: origens, tipos, fabricação, conservação, usos. São Paulo: Summus, 1987.

MEIRELES, A.J. O desconforto da oferta. Indústria de laticínios, São Paulo, mai./jun. 1996.

MOCHÓN MORCILLO, F. ; TROSTER, R.L. Introdução à economia. São Paulo: Makron Books, 1994.

PASIN, L.E.V. Atuação de cooperativas no mercado de leite e o uso de marketing. Lavras, 1993. Dissertação (Dissertação de Mestrado em Administração Rural), Universidade Federal de Lavras. 80p.

PINAZZA, L. A.; ALIMANDRO, R. Novos tempos. Agroanalysis, São Paulo, v.18, n.6,jun.1998.

PORTER, M. E. Estratégia competitiva: técnicas para análise de indústrias e da concorrência. 9 ed. Rio de Janeiro: Campus, 1991.

REIS, A.J. dos ; MORAIS, V.A. ; SETTE, R. de S. Comercialização agrícola e Marketing rural. Lavras: FAEPE, 1991.

SANTOS, J. A. dos. Queijos: setor sai do sufoco e procura sua recuperação. Indústria de Laticínios, São Paulo, n. 15, jun.1998.

SILVA, C.R.L. da; LUIZ, S. Economia e mercados: introdução à economia. 2 ed. São Paulo: Saraiva, 1984.

TEIXEIRA JÚNIOR, S. Queijos: conhecer o mercado para conquistá- lo, Indústria de laticínios, São Paulo, set. 1996.

VIGLIO, E.C.B. Leite, indústria de alimentação - características e tendências_ para o ano 2000. Agroanalysis, São Paulo, v. 16, n. 9, p.6-12, set. 1996.

WILKINSON, J. Estudo da competitividade da indústria brasileira: o complexo agroindustrial. Rio de Janeiro: Editora Universidade Rural, 1996.

5d9636a10e8825f8232bac33 resr Articles
Links & Downloads

resr

Share this page
Page Sections