Fuzzy model to predict feed intake of Japanese quails
Jaqueline de Oliveira Castro, Tadayuki Yanagi Junior, Leonardo Schiassi, Edison José Fassani, Patrícia Ferreira Ponciano Ferraz
Abstract
Thermal environment management have been a barrier to increase quail production, once it exerts direct and indirect effects on egg production and welfare. The objective of this study was to develop a fuzzy model to predict feed intake of Japanese laying quails. The model was developed based on data derived from field measurements, laboratory and the literature, regarding the environmental influence on feed intake (FI, g) of Japanese quail in laying. Air temperature (°C) and relative humidity (%) were defined as input variable, and FI as output variable. Mandani’s inference and center of gravity deuzzification methods were used for developing the model, as well as, trapezoidal membership functions for the input and output variables. The standard deviation (SD) among the values of observed and predicted FI by the fuzzy model, ranged from 0.01 g to 1.10 g, and the average deviation was 0.41 g. The average error (AE) and coefficient of determination (R²) found were 2.22% and 0.93, respectively. Therefore, the low values of SD, AE and high values R² indicate that the fuzzy model can be applied to estimate feed intake of Japanese quails.
Keywords
References
Albino LFT, Barreto SLT (2003) Criação de codornas para produção de ovos e carne. 1 ed. Viçosa: Aprenda Fácil Editora.
Alves SP, Silva IJO, Piedade SMS (2007) Avaliação do bem-estar de aves poedeiras comerciais: efeitos do sistema de criação e do ambiente bioclimático sobre o desempenho das aves e a qualidade de ovos. Revista Brasileira de Zootecnia 36:1388-1394.
Araújo MS, Barreto SLT, Donzele JL, Oliveira RFM, Umigi RT, Oliveira WP, Balbino EM, Assis AP, Maia GVC (2007) Níveis de cromo orgânico na dieta de codornas japonesas mantidas em estresse por calor na fase de postura. Revista Brasileira de Zootecnia 36:584-588.
Borges G, Miranda KOS, Rodrigues VC, Risi N (2010) Uso da geoestatística para avaliar a captação automática dos níveis de pressão sonora em instalações de creche para suínos. Engenharia Agrícola 30:377-385.
Campos AT, Castro JO, Schiassi L, Yanagi Junior T, Pires MFA, Mattioli CC (2013) Prediction of free-stall occupancy rate in dairy cattle barns through fuzzy sets. Engenharia Agrícola 33:1079-1089.
Cecchin D, Campos AT, Schiassi L, Da Cruz VMF, Sousa FA (2016) Índice fuzzy para o conforto térmico de suínos na fase de crescimento e terminação com base na temperatura superficial e frequência respiratória. Energia na Agricultura. doi: http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2016v31n4p334-341
Cornelissen AMG, Van Den Berg J, Koops WJ, Kaymak U (2011) Eliciting expert knowledge for fuzzy evaluation of agricultural production systems. Rotterdam: Erasmus Research Institute of Management, 2002. (Report, ERS-2002-108-LIS). http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=371055. Accessed on: 20 dec.
Combat MPM, Mendonça, RCS, Valente, GFS, Silva CM (2017) Validação do processo de eletrocoagulação e avaliação da eletrodissolução de eletrodos no tratamento de efluentes de abatedouros de aves. Química Nova 40:447-453.
Ferreira L, Yanagi Junior T, Nääs IA, Lopes MA (2007) Development of algorithm using fuzzy logic to predict estrus in dairy cows: part I. Agricultural Engineering International: the CIGR Ejournal 9:1-16.
Fukayama EH, Sakomura NK, Neme R, Freitas ER (2005) Efeito da temperatura ambiente e do empenamento sobre o desempenho de frangas leves e semipesadas. Ciência e Agrotecnologia 29:272-1280.
Ganga GMD, Caspinetti LCR, Politano PR (2011) Gestão de desempenho em cadeias de suprimento usando lógica fuzzy. Gestão e Produção 18:755-774.
Gewehr CE, Cotta JTB, Oliveira AIG, Freitas HJ (2005) Efeitos dos programas de iluminação na produção de ovos de codornas (Coturnix coturnix). Ciência e Agrotecnologia 29:857-865.
Leite MS, Fileti AMF, Silva FV (2010) Desenvolvimento e aplicação experimental de controladores fuzzy e convencional em um bioprocesso. Revista Controle & Automação 21:147-158.
Lima HJD, Barreto SLT, Valeriano MH, Vieira DVG, Costa SL (2012) Densidade inicial de alojamento de codornas japonesas na fase de postura. Global Science and Technology 5:186-193.
McDowell, RE (1974) Bases biológicas de la producción animal em zonas tropicales. 1.ed. Zaragoza: Acribi.
Medeiros CM, Baêta FC, Oliveira RFM, Tinôco IFF, Albino LFT, Cecon (2005) PR Índice térmico ambiental de produtividade para frangos de corte. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 9:660-665.
Melo ER, Castanho MJP (2008) Modelagem fuzzy para diagnóstico diferencial da febre aftosa em bovinos. Revista Eletrônica Lato Sensu 4:1-10.
Moura GS, Barreto SLT, Lanna, EAT (2010) Efeito da redução da densidade energética de dietas sobre as características do ovo de codorna japonesa. Revista Brasileira de Zootecnia 39:1266-1271.
Nazareno AC, Pandorfi H, Almeida GLP, Giongo PR, Pedrosa EMR, Guiselini C (2009) Avaliação do conforto térmico e desempenho de frangos de corte sob regime de criação diferenciado. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 13:802-808.
Pinto R, Donzele, JL, Ferreira AS, Albino LFT, Soares RTN, Silva MA, Pereira RA (2003) Exigência de metionina mais cistina para codornas japonesas em postura. Revista Brasileira Zootecnia 32:1166-1173.
Ponciano PF, Lopes MA, Yanagi Junior T, Ferraz GAS (2011) Análise do ambiente para frangos por meio da lógica fuzzy: uma revisão. Archivos de Zootecnia 60:1-13.
Ponciano PF, Yanagi Junior T, Schiassi L, Campos AT, Nascimento JWB (2012) Sistema fuzzy para predição do desempenho produtivo de frangos de corte de 1 a 21 dias de idade. Engenharia Agrícola 32:446-458.
Rocha HP, Furtado DA, Nascimento JWB, Silva JHV (2010) Índices bioclimáticos e produtivos em diferentes galpões avícolas no semiárido paraibano. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 14:1330-1336.
Schiassi L, Yanagi Junior T, Reis GM, Abreu LHP, Campos AT, Castro JO (2015) Modelagem Fuzzy aplicada na avaliação do desempenho de frangos de corte. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 19:140-146.
Silva EG, Santos AC, Ferreira CLS, Sousa JPL, Rocha JML, Silveira Júnior O (2013) Variabilidade espacial das características ambientais e peso de frangos de corte em galpão de ventilação negativa. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 14:132-141.
Silva JHV, Jordão Filho J, Costa FGP, Lacerda PB, Vargas DGV, Lima MR (2012) Exigências nutricionais de codornas. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 13:775-790.
Tavares GF, Schiassi L (2016) Modelagem fuzzy como ferramenta para predição do ganho de peso diário para frangos de corte. Journal of Animal Behaviour and Biometeorology 4:32-38.
Teixeira BB, Euclydes RF, Teixeira RB, Silva LP, Torres RA, SILVA FG, Lehner HG, Caetano GC (2013) Herdabilidade de características de produção e postura em matizes de codornas de corte. Ciência Rural 43:361-365.
Young BA (1988) Effect of environmental stress on nutrient needs. In: Church, D.C. (Ed.) The ruminant animal. New Jersey: Prentice Hall, p.456-467.
Submitted date:
05/23/2018
Reviewed date:
08/02/2018
Accepted date:
08/02/2018