Quality of quail eggs confined in thermoneutral environment and heat stress
Rafael Costa Silva, José Wallace Barbosa do Nascimento, Ladyanne Raia Rodrigues, Patrício Gomes Leite, Thiago Galvão Sobrinho, Dermeval Araújo Furtado
Abstract
The production of Japanese quail has been emphasizing in national scenario in front of the other already consolidated cattle productions and within the agribusiness agroindustrial system. In the last two decades, the welfare of the birds in the environments of creation has gained more relevance, since the understanding of the physiological responses of the birds to the climatic variations is a preponderant factor in order to seek high productivity indexes. The objective of this study was to evaluate the quality of quail eggs confined in thermoneutral environment and thermal stress. The experiment was carried out in a climatic chamber, where three mini-chambers with a ventilation system were inserted, with 10 Japanese quails each. The microclimatic variables were controlled and monitored at temperatures 20, 26 and 32 oC and two air velocities 0.5 m s-1 and 2 m s-1. The collected eggs were evaluated for egg mass, specific gravity, Haugh unit, yolk index and internal quality unit. The design used in the research was the factorial arrangement of 3x2 (three temperatures and two air velocities). It was observed that in the stress combinations, 20 ° C and 2.0 m s -1, and 32 ° C and 0.5 m s -1, most egg quality parameters were negatively affected, evidencing the importance of Welfare of birds for a better productive response.
Keywords
References
Araújo MS, Barreto SLT, Donzele JL. Oliveira RFM, Umigi RT, Oliveira WP, Balbino EM, Assis AP, Maia GVC (2015) Níveis de cromo orgânico na dieta de codornas japonesas mantidas em estresse por calor na fase de postura. Revista Brasileira de Zootecnia 36:584-588.
Brant AW, Otte AW, Norris KH (1951) Recommend standards for scoring and measuring opened egg quality. Food Technology 5:356-361.
Castro JO (2014) Avaliação e modelagem do desempenho de codornas japonesas em postura submetidas a diferentes ambientes térmicos. Tese, Universidade Federal de Lavras.
Costa EMDAS, Dourado LRB, Merval RR (2012) Medidas para avaliar o conforto térmico em aves. Publicações em medicina Veterinária e Zootecnia 6: 102-108.
Figueiredo AN (2013) Qualidade de ovos de codornas japonesas submetidos a diferentes condições de armazenamento. Dissertação. Universidade Federal de Alagoas.
Hempe JK, Lauxwn RC, Savage JE (1988) Rapid determination of egg weight and specific gravity using a computerized data collection system. Poultry Science 67:902-907.
Kondaiah N, Panda B, Singhal RA (1983) Internal egg-quality measure for quail eggs. Indian Journal Animal Science 53:1261-1264.
Lopes LLR, da Silva YL, Nunes RV, Takahashi SE, Mori C (2012) Influência do tempo e das condições de armazenamento na qualidade de ovos comerciais. Revista científica eletrônica de medicina veterinária 18:16-22.
Oliveira DL, Nascimento JWB, Camerini NL, Silva RC, Furtado DA, Araújo TGP (2014) Desempenho e qualidade de ovos de galinhas poedeiras criadas em gaiolas enriquecidas e ambiente controlado. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental 18:1186-1191.
Pardi HS (1977) Influência da comercialização na qualidade dos ovos de consumo. Dissertação, Universidade Federal do Rio de Janeiro.
Souza HB, Souza P (1995) Efeito da temperatura de estocagem sobre a qualidade interna de ovos de codorna armazenados durante 21 dias. Revista Alimento e Nutrição 6:7-13.
Umigi RT, Barreto SLT, Reis RS, Mesquita Filho RM, Araújo MS (2012) Níveis de treonina digestível para codornas japonesas na fase de produção. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia 64:658-664.
Vercese F (2010) Efeito da temperatura sobre o desempenho e a qualidade dos ovos de codornas japonesas. Dissertação. Universidade Estadual de São Paulo.
Submitted date:
03/03/2017
Reviewed date:
05/23/2017
Accepted date:
06/07/2017