Women's social representations of the smell of breast milk
Representaciones sociales de mujeres sobre el olor de la leche materna
Representações sociais de mulheres sobre o cheiro do leite materno
Gerlaine de Oliveira Leite; Fernanda Demutti Pimpão Martins; Michelline Santos de França; Bárbara Helena de Brito Ângelo; Maria Gorete Lucena de Vasconcelos; Cleide Maria Pontes
Abstract
Objective: To analyze women's social representations of the smell of breast milk.
Methods: A qualitative study was conducted in 2015 with 33 puerperal women in a university hospital in the state of Pernambuco, northeastern Brazil, through individual semi-structured interviews. The data collected, submitted to the IRAMUTEQ software, were interpreted in the light of the Theory of Social Representations.
Results: Among the social representations, acceptance was prevalent even when the olfactory perception of breast milk was unpleasant, so that the importance of this food for children's health stood out. Other representations were the discomfort caused by this smell and the care to minimize it, the support of partners, the detachment in interpersonal relationships, and the characterization of the smell/taste of milk.
Conclusion: Acceptance was most evident among the social representations of the smell of milk. However, unpleasant perceptions were observed, evidencing that these features of human milk should be included in the guidelines for women and their families since prenatal care.
Keywords
Resumen
Palabras clave
Resumo
Objetivo: Analisar as representações sociais de mulheres acerca do cheiro do leite materno.
Métodos: Estudo qualitativo, realizado em 2015, com 33 mulheres/puérperas em um hospital universitário de Pernambuco, por meio de entrevista individual semiestruturada. Os dados coletados, submetidos ao software IRAMUTEQ, foram interpretados à luz da Teoria das Representações Sociais.
Resultados: Dentre as representações sociais, a aceitação foi predominante, mesmo quando a percepção olfatória do cheiro do leite era desagradável, prevalecendo a importância desse alimento para a saúde da criança. Outras representações foram o incômodo causado pelo cheiro e os cuidados para amenizá-lo, o apoio do companheiro, o desprendimento no relacionamento interpessoal e a caracterização do olfato/sabor do leite.
Conclusão: A aceitação foi a mais expressiva entre as representações sociais sobre o cheiro do leite, porém constataram-se percepções desagradáveis, evidenciando que estas particularidades do leite humano devem ser incluídas nas orientações à mulher e à família desde o pré-natal.
Palavras-chave
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Submitted date:
01/05/2016
Accepted date:
06/07/2016